KEN JE DEZE DRIE WELLNESS WEETJES? HIERNA WEL.

Waar komt de moderne sauna vandaan? Wat doet de bliksem met het chloor in je spawater? Waarom kan je beter naakt in de sauna? Allemaal wellness vragen waarvan het antwoord niet op het puntje van je tong ligt. Hieronder zijn de feitjes die je wil weten over wellness.

Hoe is de moderne sauna ontstaan?

De alleroudste sauna’s komen uit Finland. Oorspronkelijk waren dit ondergrondse hutten, die werden gebruikt om warm te blijven in de winter. De Finnen verwarmden een stapel stenen, kiuas, op een open vuur, waardoor de temperatuur in de hut opliep. Deze stenen gaven een geleidelijke warmte af, waardoor het de hele nacht warm bleef in de hut.

Aangezien er van het vuur veel rook vrijkwam werden deze sauna’s savusaunat genoemd, oftewel rooksauna’s. De gebruikers lieten de rook eerst ontsnappen, waarna ze de sauna konden gebruiken.

De latere savusauna’s waren bovengrondse houten hutten met een hout gestookte kachel. Ook hier werden de saunastenen door de vlammen van de kachel verhit. Het nadeel is dat in deze sauna’s ook geen rookkanaal zat. De muren van de hut sloegen zwart uit door het roet in de rook.

Het andere nadeel is dat het lang duurt voordat deze sauna gebruiksklaar is. Het hout moet eerst gestookt worden, daarna warmen de stenen op. Dan komt de saunaruimte op temperatuur en als allerlaatst geven de wanden stralingswarmte af. Als al deze fases gepasseerd zijn, kan de gebruiker van de sauna genieten. Sommige Finnen noemen dit hét ultieme saunamodel. Volgens hen is dit sauna in zijn puurste vorm. Door deze voorkeur kwamen er pas vanaf het begin van de 20e eeuw de eerste rookkanalen in de sauna’s.

 
Sauna weetjes
 

De elektrische saunakachel

Begin 1900 kwam uitvinder Oskar Vikström met het eerste prototype van de elektrische saunakachel. Maar pas vanaf de jaren 60 werd dit een grote hit. De Finnen konden op deze manier overal een sauna installeren, aangezien ze geen vuur meer hoefden te gebruiken voor de verwarming. Nu kon iedereen genieten van een sauna in zelfs de kleinste ruimte. Door deze groei zijn er in Finland minstens 2 miljoen sauna’s op een populatie van 5,5 miljoen. Het Finse Sauna Genootschap schat dat aantal op 3,2 miljoen sauna’s.

De laatste stap in de ontwikkeling van de moderne sauna is de TylöHelo Sense Combi Elite. Waar er eerst verschillende saunaruimtes nodig waren voor aromatische stoomsauna’s en hete luchtbaden, kan deze kachel beide functies vervullen. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om een volledig wellness resort aan huis te hebben. Energie-efficiënt, flexibel en hoge kwaliteit. Precies wat je wil van een hedendaagse sauna, zoals in een 20ft Wellness.

Bliksems. Hoezo zit er geen chloor in het spawater?

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar een fikse onweersbui kan ervoor zorgen dat al het chloor uit je spa verdwijnt. Dit komt niet door een magische truc, maar door een chemische reactie die plaatsvindt bij onweer.

Onweer gaat gepaard met bliksem. Bliksem zet zuurstof (O2) om in ozon (O3). Je hebt kunnen lezen in onze blog over het water verversen dat er in sommige spa’s ook een ozonator zit. Deze reinigt micro-organismen uit het water door middel van ozongas.

Nu denk je misschien dat de door bliksem aangemaakte ozon ook helpt de spa te reinigen. Helaas breekt deze grote hoeveelheid ozon chloor in het spawater af. Het resultaat: Er zit geen chloor meer in de spa om het water schoon te houden. Met als gevolg dat bacteriën weer vrij spel hebben.

Dit gebeurt alleen bij spa’s die buiten staan. Doordat het bad in de open lucht staat is deze chemische reactie mogelijk. Een simpele oplossing hiervoor is een cover te gebruiken. Hierdoor kan het ozon moeilijker reageren met het water. Maar bij een flinke onweersbui is het toch mogelijk dat de reactie alsnog optreedt. Controleer daarom na elke onweersbui het chloorgehalte van het water.

Flushen

Het kan zijn dat er geen chloor meer zit in het water van de spa. Als je geen chloortabletten of chloorshock toevoegt, raakt het spawater in onbalans. Het wordt bijvoorbeeld groen of troebel. Is dit het geval? Dan is het verstandig om de hele spa te flushen met leidingreiniger. Hierdoor spoel je alle verontreinig uit de leidingen. Het is sowieso verstandig om jaarlijks de leidingen te flushen. Hierdoor verleng je de levensduur van de massagespa.

 
Wellness weetjes
 

 pH/chloormeter

Mocht je niet weten of het water in onbalans is geraakt, dan blijft het motto: meten is weten. Vandaar dat we bij onze baden altijd adviseren om een digitale pH/chloormeter aan te schaffen. Deze meet de waardes in het water, waardoor je precies weet hoeveel chloor je moet toevoegen. De Blue Connect meter is handig in gebruik. Via de Blueriiot-app kan je alle metingen eenvoudig uitvoeren. Met een abonnement bij Blue Connect krijg je altijd en overal de juiste metingen binnen via de Wifi. Hierdoor weet je direct wanneer de spa een te laag chloorniveau heeft. Laat het onweer nu maar komen.

Waarom is het beter om naakt in de sauna te gaan?

De Finnen, Duitsers en Denen zweren erbij: in de sauna ben je naakt. Volgens hen is dit de enige manier om echt van een sauna te genieten. Zuid-Europese en de Amerikaanse landen staan daar lijnrecht tegenover. Daar is naakt not done en meestal zelfs verboden. In Nederland en België hebben we gulden middenweg van “badkledingdag” voor mensen die in zwemkleding naar de sauna willen.

 
advertentie Tylo Helo

Ook al zijn de Finnen voorstander van het naakte saunagebruik, ze hoeven dat niet te zien in de reclames voor saunakachels. In de jaren 60 adverteerde Tylö met bijna naakte modellen in magazines, maar dit schoot bij een deel van de lezers in het verkeerde keelgat. Sommige kranten, tabloids en magazines besloten dat Tylö niet meer mocht adverteren in hun bladen.

 

Naakt in de sauna

 Toch is het beter om naakt in de sauna te zitten. Je huid neemt de warmte beter op. Badkleding blokkeert de warmte op de plekken waar de stof de huid raakt. Hierdoor duurt het langer totdat de huid warmte opneemt. Ook kan de natte badkleding een klemmend of schurend gevoel geven in de sauna, doordat de warmte eronder blijft hangen. Dit maakt de kans op oververhitting groter.

Afvalstoffen verlaten het lichaam door te zweten. Naakt loopt het zweet geleidelijk van je af, waarna je het eenvoudig afspoelt onder de douche. In badkleding blijft het zweet hangen. Iedere keer dat je van sauna wisselt of van niveau verplaatst verspreid je deze afvalstoffen. Wat uiteindelijk resulteert in een onhygiënische sauna. Maak daardoor je sauna grondig schoon na gebruik, of besluit om toch de badkleding uit te trekken.

 

Liever een eigen sauna?

In een eigen sauna kan je doen wat je zelf prettig vindt. Kies er dan voor een eigen privé sauna aan te schaffen. Hierdoor hoef je niet met vreemden in een sauna te zitten, maar relaxen in het comfort van je eigen huis. We hebben verschillende opties voor Finse sauna’s en stoombaden. Allemaal op maat gemaakt.


EEN 20FT WELLNESS® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

Je buitenkeuken overdekt? 20ft Wellness x FIDDR

Volgende
Volgende

Luxe tuinkantoor: dé totaaloplossing