Hoe moet je jouw spa winterklaar maken?

Kan ik wel van mijn whirlpool genieten in de winter of moet ik de spa winterklaar maken? Is de massage spa ombouw wel bestand tegen weersschommelingen? Helpt mijn spa isolatie tegen een verhoogd stroomverbruik?  Over deze vragen denken we bij 20ft Wellness na bij het fabriceren van onze units. Vandaar dat we in deze blog antwoorden geven op vragen over het gebruik van de hottub, whirlpool of massage spa in de herfst of winter.

 
Spa winterklaar maken
 

Niet één, maar twee lagen spa isolatie

Van een hottub of massage spa wil je ieder moment van het jaar genieten. Een spa is heerlijk in de winter. Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een massage spa. Even je gedachten opzijzetten en totaal relaxen in het warme water met of zonder jets. Om hier optimaal en lang gebruik van te kunnen maken, is het van belang dat de spa’s efficiënt zijn in hun gebruik. Verwarmt het water snel genoeg en blijft het daarna lang genoeg op de juiste temperatuur.

Aangezien 20ft Wellness units het hele jaar in de tuin staan, moet elk element bestand zijn tegen weersschommelingen, zo ook de massage spa’s. Vandaar dat we onze spa’s in de spa ombouw dubbel isoleren. De baden komen vanuit de leverancier bij ons terecht met een fabrieksisolatie. Deze spa isolatie vanuit de fabriek om het bad zorgt ervoor dat die fijne warmte niet direct door de kuip verloren gaat naar buiten, wanneer het bad gevuld is met warm water. Maar deze eerste en enige laag spa isolatie is in onze ogen niet genoeg.

Voordat het bad in de unit wordt geplaats, plaatsen wij in de ombouw van de kuip een tweede laag isolatie in de spa ombouw. Deze tweede laag isolatie zorgt ervoor dat het bad een stuk efficiënter wordt als het gaat om de warmtewisseling met de buitenlucht.  Door de dubbele laag isolatie in de ombouw van de spa blijft het water in het bad langer op temperatuur. Hierdoor kost het minder energie voor de massage spa om de juiste temperatuur te blijven. Dit scheelt uiteindelijk aan stroomverbruik en dat is bevorderlijk voor de portemonnee. Zeker bij een spa in de winter.

Sluit de spa ombouw af met een deksel

Daarnaast zorgt een goede topcover of isolatie deksel voor een fijn samenspel tussen de extra spa isolatie en het warmteverlies in de hottub of spa. Bij het gebruik van een goed isolerende topcover verliest het bad minder warmte, dan een simpele cover of een zeil. Doordat de warmte in het bad blijft hangen, hoeft de spa niet continue extra energie te pompen in de verwarmingselementen.

 
Spa winterklaar maken
 

Zit er warm in de massage spa in de winter

In de winter is het fijn om gebruik te maken van de spa of whirlpool. Het is voor lichaam en geest positief, maar ook voor de spa zelf. Het hele jaar de massage spa aan laten staan is namelijk goed. Dit geldt zeker voor een spa in de winter. Door het warme water ook tijdens de wintertijden door het bad te pompen, bevriezen de leidingen niet. Let wel op dat het waterpeil hoog genoeg is. Als het waterniveau te ver daalt, kan het warme water sommige onderdelen niet bereiken en kan bevriezing intreden. Hierdoor heeft vorst vrij spel en kan het schade berokkenen aan de massage spa in de winter.

 Bedenk dat het verversen van het water van de spa ook in de winter moet gebeuren. Doe dit niet op dagen wanneer het extreem koud is of zelfs vriest. Door het leeglopen van de massage spa blijft er water in de leidingen, pompen, filters en jets hangen en op koudere dagen kunnen deze daardoor makkelijk bevriezen. Zorg dat je het water in de spa vervangt op de mildere dagen in de winter. Dit scheelt een enorm aan reparatiekosten.

 Om het hele jaar van de hottub of massage spa te genieten is het verstandig om deze overdekt in de tuin te plaatsen. Denk aan een overkapping, tuinhuis, veranda, serre of overdekt terras. Een overdekte spa is meer bestand tegen weerschommelingen en temperatuurspelingen. Daarnaast kunnen bladeren, takjes en andere soorten vuiligheden er moeilijker bij of in komen.

 
Spa winterklaar maken
 

Waarom moet je een spa winterklaar maken?

Mocht je geen energie willen stoppen in jouw bubbelbad de hele herfst en winter warm te houden, dan is er de optie om de spa winterklaar te maken. Het is dus niet nodig om dit te doen, maar als je zeker weet dat je geen gebruik van het bubbelbad gaat maken, dan moet je de spa winterklaar maken. Een spa die niet winterklaar is gemaakt, en toch leeggehaald is, loopt een groot risico op vorstschade. Vorstschade valt altijd buiten de garantie van iedere dealer.

Hoe maak je een spa winterklaar?

Een spa winterklaar maken verschilt per merk spa. Maar er zijn een aantal stappen die je altijd moet volgen:

Uitzetten en leegpompen

De eerste stap in het proces van een spa winterklaar maken is het uitschakelen van de stroom naar het bad. Het is namelijk zonde om energie te stoppen in een massage spa die je niet gaat gebruiken. Laat daarna het water eruit en maak hem grondig schoon. Je wil namelijk in het voorjaar weer genieten van een frisse spa, dan kan je het bad beter schoon wegzetten, zodat je in het voorjaar niet urenlang hoeft te poetsen.

Laat de luchtblazer nog even blazen om de laatste waterresten uit de luchttoevoer te pompen. Nu kan je de schakelaar in de stoppenkast uitzetten, zodat je zeker weet dat er geen stroom meer richting de spa gaat deze winter.

Grondig drogen

De tijd van drogen is begonnen. Zorg dat je een handdoek, dweil of waterzuiger bij de hand hebt om de massage spa grondig te gaan drogen. Zorg ervoor dat al het water uit de kuip verdwijnt, vooral bij het voetengedeelte. Hier kan namelijk een klein laagje water achterblijven, dat aan kan vriezen. Verwijder de filtercartrigdes en maak ook de behuizing van de filters goed droog. Leg een grote doek in het voetengedeelte om al het overgebleven water op te vangen.

 Verwijder de fittings aan beide kanten van zowel de verwarmer als de pomp. Hierbij zal water vrijkomen dat nog achtergebleven is in het leidingwerk. Nu je bij het leidingwerk kan, verwijder het water uit de leiding met en waterzuiger of luchtcompressor. Doe dit ook bij de jets, zodat daar ook geen water achter kan blijven. Nu is het merendeel van het water verwijdert uit het systeem en ben je bijna klaar met jouw spa winterklaar maken.

Afdekken

De massage spa is nu helemaal droog en kan geborgen worden. De topcover dient niet alleen als spa isolatie, maar ook als afdekking. Door de topcover over de kuip te plaatsen, kan er geen vuil meer bij en is het schoonmaakwerk voor niet voor niets geweest. Daarnaast is het verstandig om een afdekzeil over het gehele bubbelbad te trekken, zodat er ook geen viezigheid kan achterblijven op de topcover of de ombouw. Nu ben je klaar met jouw massage spa winterklaar maken en kan de spa overwinteren.

Spa winterklaar maken
 

20ft Wellness®

Aangezien de massage spa’s en hottubs zijn gebouwd in de units van 20ft Wellness, zijn ze goed bestand tegen weerschommelingen. De extra isolatie in de spa ombouw en de beschutting door de container zorgen ervoor dat je er ook in de slechtere weersomstandigheden heerlijk kan genieten van de spa, ook in de winter. Vandaar dat wij voorstander zijn van het hele jaar de spa aan te laten staan. Hierdoor hoef je geen moeite te doen met jouw spa winterklaar maken. Door de goede spa isolatie scheelt het in energiekosten ten opzichte van een fabrieksspa. Daarnaast is het heerlijk om in de kou te genieten van een warm bad.


EEN 20FT WELLNESS® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

Dit zijn de wellness trends in 2022

Volgende
Volgende

Waarom en hoe vaak moet je het water verversen van de spa?