Alles over het vergunningsvrij plaatsen van een tuinhuis.

Stel je voor: een prachtige buitenruimte, verscholen in de achtertuin, waar je kunt genieten van de rust en ontspanning. Het goede nieuws is dat je dit tuinhuis kunt realiseren zonder een vergunning aan te vragen. Hiervoor gelden een aantal belangrijke regels om je tuinhuis vergunningsvrij in je tuin te bouwen. Van locatiekeuze tot bouwvoorschriften, we leiden je stap voor stap door het proces.

Vergeet de hoofdpijn van vergunningsaanvragen en ervaar de vrijheid van een vergunningsvrij tuinhuis, wellnessruimte, tuinkantoor of gastenverblijf.


20ft Office vergunningsvrij geplaatst in de achtertuin

Een kort overzicht van alle regels voor vergunningsvrij bouwen:

  • Bouwen bij een monument, beschermd gebied, natuurgebied of weiland is altijd gebonden aan vergunningen.

  • Op je achtererf is het vaak mogelijk om je gastenverblijf vergunningsvrij te plaatsen.

  • De grootte van het bebouwingsgebied bepaalt hoeveel m2 vergunningsvrij te bebouwen is.

  • De hoogte van je tuinhuis is afhankelijk hoe ver deze van de erfgrens staat of op welke hoogte de eerste verdieping van het woonhuis ligt. De maximale hoogte van het tuinhuis ligt op 5 meter.

  • Binnen 1 meter van een openbaar gebied is je tuinhuis niet vergunningsvrij te plaatsen.

  • Je tuinhuis voldoet aan het Burenrecht en Bouwbesluit.

Onze wellnessruimtes, tuinkantoren en buitenverblijven zijn hierdoor doorgaans vergunningsvrij te plaatsen. Wel adviseren we, voordat je een tuinhuis gaat bouwen, om altijd een vergunningscheck bij het omgevingsloket, de brochure vergunningsvrij bouwen of het specifieke bestemmingsplan te bekijken bij je gemeente. Onderstaand leggen we alle globale regels voor vergunningsvrij bouwen van je tuinhuis stap voor stap uit.


 

Schets van een achtertuin met ruimte voor een buitenverblijf.


Een tuinhuis plaatsen zonder vergunning. Kan dat?

Het simpele antwoord: ja! Maar natuurlijk zitten er een aantal regels aan het vergunningsvrij bouwen van een tuinhuis, wellnessruimte, tuinkantoor of gastenverblijf in de tuin.

Laten we beginnen met de eerste regels. Woon je in of bij een monument, dan krijg je te maken met vergunningen en vergunningsaanvragen. Omdat monumenten en monumentale panden worden beschermd door de rijksoverheid, provincie of gemeente vanwege de cultuurhistorische waarden. Het plaatsen van een tuinhuis of tuinkantoor is een ingrijpende wijziging, waardoor je altijd een vergunning nodig hebt.

Verdere omstandigheden waarvoor je vaak een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een buitenruimte:

  • Bij een beschermd gebied, zoals een Natura 2000-gebied. Dit vanwege de ecologische belangrijke aard van het gebied.

  • Bij een natuurgebied. Dit overlapt met het punt hierboven, maar gaat ook over gemeentelijke bossen, plassen en groengebieden die openbaar toegankelijk zijn. Hierbij gaat het om het aanzicht vanuit het natuurgebied.

  • In een weiland. Een weiland heeft een agrarische bestemming, waardoor deze niet valt onder bebouwbare grond. Om hier toch op te bouwen vraag je eerst bij de gemeente een wijziging van het bestemmingsplan aan. Pas als de bestemming is aangepast ben je klaar om je tuinkantoor te plaatsen.   

 

Zijn al deze bovenstaand voorwaarden niet van toepassing voor jouw situatie, dan is het mogelijk om je tuinhuis vergunningsvrij te plaatsen.

 

Het weiland achter het woonhuis heeft een agrarische bestemming en is geen bebouwbare grond.


Hoeveel m2 mag je vergunningsvrij bouwen?

Niet iedere vierkante meter van je perceel is bebouwbaar. Hiervoor gelden bepaalde regels om ervoor te zorgen dat het achtererf niet helemaal volgebouwd wordt. Eerst stel je vast waar vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Om dit bebouwbare gebied te bepalen bekijk je wat het achtererfgebied en bebouwingsgebied zijn. Aan de hand hiervan reken je het aantal vierkante meters uit voor de vergunningsvrije bouw.

Waarom plaats je een tuinhuis vergunningsvrij op het achtererfgebied?

Simpel gezegd: het achtererf is niet direct zichtbaar vanaf de openbare weg. Bij een voorerf daarentegen is dit niet het geval. Hierdoor heb je bij een voorerf altijd een vergunning nodig. Dit heeft te maken met Welstandseisen en het Bestemmingsplan die de gemeente heeft opgesteld voor de wijk of buurt. Hierin staat beschreven welk uiterlijk de wijk heeft. Door iets in de voortuin te plaatsen verander je het uiterlijk van de wijk, waardoor je ingaat tegen de opgestelde Welstandseisen of het Bestemmingsplan. Het achtererf gebied ligt aan de achterkant van het huis en is daardoor niet direct zichtbaar vanaf de openbare weg of gebied. Hierdoor verander je het uiterlijk van de wijk niet.

 

Wat is het achtererfgebied?

Zoals het woord het zegt, dit is het erf wat zich achter het woonhuis bevindt. Dit is niet bij ieder perceel even duidelijk. Bij een tussenwoning is dat eenvoudig vast te stellen. De grond achter het huis is het achtererf. Voor hoekhuizen, twee-onder-één kap woningen en vrijstaande huizen begint het achtererf 1 meter achter de voorgevel. Een deel van de zijtuin valt hierdoor vaak ook onder het achtererfgebied.

De rest van de erfgrens ligt tegen de percelen van de buren aan. Grenst je huis en/of achtertuin aan een openbaar toegankelijk gebied zoals een openbare weg, kanaal, bos of park, dan ligt hieraan de erfgrens.

 

Wat is het bebouwingsgebied?

Niet iedere vierkante meter van het achtererfgebied is bebouwbaar. Als dit wel zo zou zijn, dan houd je geen achtertuin meer over. De hoeveelheid vierkante meters dat vergunningsvrij te bebouwen is, is afhankelijk van de grootte van het bebouwingsgebied.

Dit bebouwingsgebied is eenvoudig uit te rekenen. Het bebouwingsgebied is het achtererfgebied min het oorspronkelijke woonhuis. Het oorspronkelijke woonhuis noemen we de “nulsituatie”. Is er later een woonkamer, slaapkamer of keuken bijgebouwd, dan hoort deze niet bij het oorspronkelijke woonhuis en valt het niet onder de nulsituatie.

Ook als deze uitbouw gebouwd is tijdens de bouw van het huis, maar stonden ze niet in de originele tekeningen, dan geldt deze als aanbouw. Hierdoor rekenen we alle bijgebouwen mee in het bebouwingsgebied, maar deze oppervlakte is al bebouwd en trekken we af van de resterende aantal bebouwbare vierkante meters. 

Het bebouwingsgebied is het achtererfgebied min het oorspronkelijke woonhuis.

 

Het aantal m2 berekenen

Nu je weet wat het achtererf- en bebouwingsgebied zijn, is de totale bebouwbare oppervlakte te berekenen. Een bepaald percentage van het bebouwingsgebied is namelijk te gebruiken om je tuinhuis vergunningsvrij te plaatsen. De overheid wil voorkomen dat je de hele achtertuin volbouwt. Hiervoor hebben we een overzichtelijke tabel hieronder.

De grootte van het bebouwingsgebied is:

  • De oppervlakte die je mag bebouwen is:

    • De helft van het bebouwingsgebied.

  • De oppervlakte die je mag bebouwen is :

    • 50m2 + 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 m2

  • De oppervlakte die je mag bebouwen is:

    • 90m2 + 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, tot een maximum van 150 m2

 

Een paar voorbeelden van deze rekensom:

Je totale achtererf bestaat uit 120 m2. Je huis beslaat hiervan 50 m2. Dan is het bebouwingsgebied: 120 m2 (achtererfgebied) – 50 m2 (nulsituatie).

  • Het bebouwingsgebied is dan 70m2.

70 m2 is kleiner dan 100 m2, waardoor je de helft van het gebied mag bebouwen.

  • De totale oppervlakte waarop je vergunningsvrij kunt bouwen is 35 m2

 

Stel, je totale achtererf bestaat uit 400m2. Je huis beslaat 60m2 en heeft geen uitbouw. Dan is het bebouwingsgebied: 400m2 (achtererfgebied) – 60m2 (nulsituatie).

  • Het bebouwingsgebied is dan 340m2

De bebouwbare oppervlakte: 90 m2 + 10% van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 m2, oftewel 10% van 40 m2 = 4 m2.

  • De totale oppervlakte dat bebouwd mag worden is 94 m2.

 

Let wel: Heeft een deel van het perceel een andere bestemming zoals landbouwgrond, dan valt dit niet onder het achtererfgebied. Hierdoor is dit niet vergunningsvrij te bebouwen.

Het tuinkantoor beslaat een klein deel van het bebouwingsgebied van de royale tuin.


Waar bouw je een tuinhuis vergunningsvrij in de tuin?

Nu weet je de maximale oppervlakte waarop je kunt bouwen. Het fijne is dat je zelf mag kiezen waar je het tuinhuis zet op je bebouwingsgebied. Dit is naar eigen inzicht in te delen, zolang je binnen de maximale bebouwbare vierkante meters blijft.

Toch heeft iedere locatie in de achtertuin verschillende regels voor de bouw van het tuinkantoor, wellnessruimte of gastenverblijf. De afstand van het hoofdgebouw (woonhuis) tot het tuinhuis is te zien als leidraad. Hiervoor maken we onderscheid tussen binnen en buiten een afstand van 4 meter van het huis.

 

Binnen 4 meter van het hoofdgebouw

Binnen een afstand van 4 meter ligt de hoogte van je tuinhuis op maximaal 30cm boven de vloer van de eerste bouwlaag. Oftewel het tuinhuis steekt niet ver boven de eerste verdieping uit. Verder geldt er dat er zonder vergunning nooit hoger dan 5 meter gebouwd mag worden, ook al begint de eerste verdieping op hogere hoogte dan 5 meter. Heeft het hoofdgebouw maar één woonlaag, dan geldt dat de maximale hoogte voor het tuinhuis zo hoog is als het hoofdgebouw. Hierdoor kan het tuinhuis nooit boven het woonhuis uitsteken. 

Daarnaast is ieder bijgebouw binnen de 4 meter van het hoofdgebouw gelijk of ondergeschikt aan het hoofdgebouw. Simpel gezegd: Het bijgebouw is een toevoeging aan je woonruimte, zoals een keuken, uitbouw van de woonkamer of slaapkamer. Of ondergeschikt aan het hoofdgebouw, zoals een garage, berging of tuinkamer. Het voordeel van een tuinhuis is dat het altijd onderschikt is aan het hoofdgebouw. Dit geldt ook voor een tuinkantoor, wellnessruimte of gastenverblijf.

Buiten 4 meter van het hoofdgebouw

Buiten de 4 meter zijn bijbehorende bouwwerken altijd ondergeschikt aan het woonhuis. Een tuinhuis is altijd ondergeschikt, aangezien het de functie van woonhuis niet overneemt. Daarnaast kan een bijgebouw altijd geplaatst worden als het maximaal 3 meter hoog is. Wil je toch hoger dan 3 meter bouwen, dan gelden hiervoor eisen voor de dakvorm en hoogte van het tuinhuis:

Voor bijgebouwen hoger dan 3 meter en verder dan 4 meter van het hoofdgebouw:

  • De maximale hellingshoek van het dak is 55˚ , een zwakkere helling is altijd een mogelijkheid;

  • De daknok ligt op maximaal 5 meter hoogte;

  • De dakvoet (het laagste punt van het dak) ligt niet hoger dan 3 meter.


20ft Wellness verder dan 4 meter van het woonhuis

Waarom gelden deze regels voor het vergunningsvrij bouwen van het tuinhuis op meer dan 4 meter?

Dit heeft allemaal te maken met het burenrecht. Als je een groot en hoog tuinhuis bouwt neem je te veel zonlicht weg van de naburige percelen. Om dat te voorkomen is de afstand tot de erfgrens ook bepalend voor de toekomstige plek van het tuinhuis. Hoe hoog het tuinhuis maximaal kan worden ten opzichte van de erfgrens is te berekenen met een eenvoudige formule:


(Afstand van de daknok tot de erfgrens in meters x 0,47) + 3 meter = de maximale daknokhoogte van het tuinhuis.


Een voorbeeld van deze rekensom:

Je wil een tuinhuis plaatsen waarbij het hoogste punt (daknok) op 2,5 meter van de erfgrens komt. Dat betekent: (2,5 m x 0,47) + 3m = 4,175 meter.

De maximale hoogte van het dak is dan 4,175 meter.

Mocht je tuinhuis geen nok, maar een plat dak hebben? Dan ligt de maximumhoogte op 3 meter. Aangezien het om een plat dak gaat is de daknok dezelfde hoogte als de dakvoet. En de dakvoet heeft een maximumhoogte van 3 meter

De wellnessruimtes, tuinkantoren en buitenverblijven van DLGC hebben een plat dak en een maximumhoogte van 2,90 meter. Hierdoor vallen ze onder de maximale hoogte van 3 meter.

 

Het tuinhuis vergunningsvrij plaatsen tegen de erfgrens

Het kan ook zijn dat je het tuinhuis niet midden in de tuin wil plaatsen maar dichtbij of tegen de erfgrens. Natuurlijk geldt dan de bovenstaand formule nog steeds. Maar komt hier een aantal andere voorwaarden om de hoek kijken:

 

  • Het tuinhuis staat niet op de erfgrens. De erfgrens is de “scheidslijn” tussen de twee percelen. Een tuinhuis op de erfgrens staat dan voor de helft op het erf van de buren.

  • In het tuinhuis tegen de erfgrens kijken geen ramen uit naar de buren. Is dit wel het geval, dan geldt er een minimumafstand van de erfgrens van 2 meter. Dit heeft te maken met privacy voor de buren.

  • Een airco op het tuinhuis heeft een minimale afstand van 1 meter tot de erfgrens. Daarnaast is de oppervlakte van de airco maximaal 0,5 m2 groot. Een airco kan geluidsoverlast geven, waardoor er met deze voorwaarde afstand gecreëerd wordt.

  • Het tuinhuis staat niet binnen 1 meter van openbaar toegankelijk gebied. Denk aan de openbare weg, een parkeerplaats of park. Een voet- of fietspad dat alleen door een handvol buren wordt gebruikt, een kleine strook gemeentegroen of kleine sloot is geen openbaar toegankelijk gebied aangezien het maar weinig gebruikt wordt.

 

Tuinkantoor geplaatst tegen de erfgrens


Wat als je een tuinhuis bouwt zonder vergunning?

We hebben je de basisregels voor vergunningsvrij bouwen gegeven. Het is tijd om je tuinhuis vergunningsvrij in de tuin te plaatsen. Het voordeel is dat je het vergunningsvrije tuinhuis niet hoeft in te dienen bij de gemeente. Wel is een vereiste dat je aantoont dat je tuinhuis voldoet aan het Bouwbesluit en dat je je houdt aan het Burenrecht.

Burenrecht

Het woord zegt het al: je hebt te maken met je buren en die hebben bepaalde rechten. Je buren hebben namelijk het recht of ze hinder ondervinden van de bouw of gebruik van je tuinhuis. Natuurlijk is er met de buren al rekening gehouden, zoals de formule voor de afstand tot de erfgrens en de dakhoogte van het tuinhuis.

De meest simpele en voorkomende oplossing voor het Burenrecht is: praten met de buren. Vertel wat de plannen zijn voor je tuinhuis en hoe de situatie voor hen verandert.

 

Het Bouwbesluit

In het Bouwbesluit staan veel punten beschreven, maar er zijn drie echt belangrijk voor de plaatsing en bouw van het tuinhuis.

  • Eisen rondom energiezuinigheid

  • Milieueisen van het tuinhuis

  • Eisen rondom de veiligheid van de constructie

 

Met name de eerste twee punten gaan over de verduurzaming van constructies. Iets wat tegenwoordig steeds belangrijker en breder gedragen wordt. Denk hierbij aan isolatie, sedum dakbedekking of ecologische voetafdruk.

De veiligheid van de constructie is enorm belangrijk. Hierbij gaat erom dat je tuinhuis voldoet aan de NEN-EN 1990 normen. In deze normen staat de levensduur van de constructie aangegeven en of deze niet bezwijkt onder bepaalde fundamentele belasting. Oftewel is je tuinhuis naar behoren gebouwd en stort het niet zomaar in. Doordat onze tuinkantoren, wellnessruimtes en buitenverblijven de basis hebben van een nieuwe zeecontainer zijn de eisen rondom de constructie ondervangen. Een zeecontainer is een solide en stevig fundament voor je buitenverblijf.

Als je buren geen probleem zien en het tuinhuis voldoet aan het Bouwbesluit, kan je het tuinhuis vergunningsvrij in de tuin zetten.

20ft Wellness meegenomen in het tuinontwerp van VDKVDW

 

Een wellnessruimte , tuinkantoor of buitenruimte van DLGC

Onze wellnessruimte en tuinkantoren zijn doorgaans vergunningsvrij te plaatsen. Ze zijn niet hoger dan 2.90 meter, waardoor ze overal in de tuin geplaatst kunnen worden. Het is wel belangrijk dat je van tevoren goed voorbereidt bent en nagaat welke regelgeving van toepassing is op jouw specifieke situatie.

Kom bij ons langs om advies over de plaatsing of voor de invulling van je eigen tuinhuis tot tuinkantoor of privé wellness.  

Volgende
Volgende

Oplossingen voor jouw zwembadinstallatie