High-end tuintrends 2024

Ontdek de nieuwste tuintrends van 2024 en til jouw tuinbeleving naar een hoger niveau. Lees hoe kleuren zich vrij bewegen tussen binnen en buiten, duurzaamheid een statement wordt, technologie je tuin slim en stijlvol maakt en privé-retreats ontstaan in je eigen achtertuin. Viva la vida, vier het leven!

 

1. Binnen is buiten

Het verbinden van binnen- en buitenruimtes is de laatste jaren erg populair geworden. In 2024 tillen we deze tuintrend naar een hoger niveau door de kleuren van je interieur door te trekken naar de tuin. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld kussens en accessoires in vergelijkbare kleuren. Maar ook houten elementen, zoals akoestische panelen, die zowel in de woning als in de tuin terugkomen.

Wanneer je zowel binnen als buiten dezelfde kleuren gebruikt, creëer je een gevoel van harmonie en continuïteit. Binnen en buiten vloeien hierdoor in elkaar over, waardoor er een naadloze overgang ontstaat. Daarnaast heeft dit het grote voordeel dat het de ruimtelijke beleving vergroot. Het geeft het gevoel alsof de binnenruimte zich uitstrekt naar de tuin, waardoor beide gebieden samen als één geheel aanvoelen.

 
Tuinkantoor met hout

Binnen naar buiten: het terras doortrekken op het tuinkantoor bij Jaap Reesema en Kim Kötter

 

2. Duurzame materialen

Duurzaamheid is dé trend, ook in 2024. Vooral op het gebied van tuinmeubelen zie je een grote verandering. Er zijn nu veel meer duurzame opties waardoor je niet alleen comfortabel zit, maar ook een positieve impact hebt op het milieu. Kies bijvoorbeeld voor gerecyclede materialen, zoals een tuintafel van 100% gerecycled teakhout. Hierdoor geniet je niet alleen langer van je meubels, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

Maar er is meer. Duurzame materialen kan je op meer manieren toepassen, bijvoorbeeld met een sedum groendak op je buitenverblijf. Een sedumdak werkt extra isolerend. Wanneer de zon het dak verwarmt, gaan de sedumplanten "zweten". Dit zorgt voor verdamping van opgevangen water, wat de planten energie kost. Hierdoor geven ze slechts 13% van de zonne-energie door aan het dak van bijvoorbeeld je tuinkantoor.

Nog een andere manier van toepassing van duurzame materialen is door duurzaam hout te gebruiken voor de afwerking van je buitenruimte. Dit deden we bijvoorbeeld in de sfeervolle tuin van Jaap Reesema en Kim Kötter. Zo kan je bijvoorbeeld het hout van je vlonder doortrekken naar de voor- of zijkant van je buitenverblijf. Zo integreert de ruimte naadloos met de vlonder, wat zorgt voor een mooie verbinding. Hiermee creëer je niet alleen een harmonieuze sfeer, maar benadruk je ook het belang van duurzaamheid in zowel design als praktisch gebruik.

Een sedum groendak op de 20ft Wellness®

 

3. Complete buitenwoonruimtes

De tuin wordt steeds meer gezien als een multifunctionele ruimte. Met de toename van thuiswerken, wil men een comfortabele plek in de tuin waar ze kunnen werken, sporten of ontspannen. Hierdoor zie je nu tuinkantoren en loungegedeeltes met complete buitenkeukens opkomen. Als we ‘Viva la vida’ in ogenschouw nemen, zien we dat dit absoluut plaatsvindt in de tuinen van Nederland. Tuinen worden steeds meer een integraal onderdeel van het woongenot, en Nederland wil hier het liefst het hele jaar door van kunnen genieten, in alle vier de seizoenen.

Wil je optimaal genieten van zo’n loungegedeelte dan is een luxe buitenkeuken een must-have. Met alles binnen handbereik kan je optimaal ontspannen in je eigen tuin, net zo makkelijk als je dat binnen doet. Met een FIDDR®-buitenkeuken maak je zo compleet als je zelf wil. Jij kiest welke elementen belangrijk voor je zijn, zoals een barbecue, pizza-oven en Quooker. Zo wordt jouw buitenruimte een heerlijke plek om te vertoeven.

 

Twee FIDDR®-buitenkeukens met verschillende soorten Dekton®

 

4. Technologie in de tuin

Tegenwoordig is het steeds makkelijker om technologie in je tuin toe te passen, en in 2024 zien we dit op allerlei manieren terugkomen. Neem bijvoorbeeld geïntegreerde domotica, waarmee je sfeervolle tuinverlichting regelt, de besproeing van je tuin of zelfs de perfecte sfeer creëert met slimme geluidsinstallaties.

Het Outdoor Cooking Cabinet OBELYX® biedt allerlei opties. Je kan kiezen uit diverse interieuropties zoals een barbecue, kookpit en wijnkoellade. Maar bijvoorbeeld ook voor een Bowers & Wilkins audioset. Bovendien komt Obelyx standaard met ledverlichting die je instelt in elke kleur die je maar wilt. Zo wordt jouw tuin niet alleen slim, maar ook stijlvol.

 

Obelyx® compleet gevuld met technische en sfeervolle opties

 

5. Opkomst private retreats en wellness

Een opvallende trend die zich steeds meer manifesteert, is de groeiende populariteit van private retreats en wellnessruimtes in eigen tuin. Mensen zoeken naar manieren om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en creëren een oase van rust direct in hun eigen buitenruimte. Een mooi voorbeeld hiervan is de toevoegen van een yogastudio aan een buitenverblijf.

Een yogastudio in je tuin biedt een exclusieve plek voor lichaamsbeweging, meditatie en ontspanning. Met de rustgevende tuin als achtergrond creëer je een unieke en kalmerende ruimte voor je yogapractice. Als je dit combineert met een wellness, ontspanningsruimte of BBQfire® haard, creëer je als het ware een private retreat in je eigen achtertuin. Of je nu kiest voor een 10ft, 20ft, 30ft of 40ft wellnessruimte of tuinkantoor, je maakt het zo uitgebreid als je zelf wil.

20ft Wellness met spa en sauna in een tropische achtertuin

Relaxende spa en sauna in de achtertuin

 

Of je nu je kleuren harmoniseert, duurzaamheid omarmt, of technologie integreert, het begint allemaal hier. Ontdek de mogelijkheden of breng een bezoek aan onze showroom om deze trends zelf te ervaren.

Vorige
Vorige

De kracht en elegantie van DEKTON®: te mooi om waar te zijn?

Volgende
Volgende

Awood’s unieke aanpak: kwaliteit boven alles.