Awood’s unieke aanpak: kwaliteit boven alles.

Wat is de sleutel tot succes en de unieke aanpak van Awood? Waarom kiezen ze bewust voor levering aan uitsluitend professionals? Hoe waarborgen ze kwaliteit van hun buiten- en gevelparket? En waarom is Moso Bamboo een passend duurzaam alternatief voor hardhout?

Wim Achterweust, commercieel directeur Awood, neemt je mee in zijn passie voor gevelproducten en bamboe. Hij zet een nieuwe standaard voor kwaliteit in de tuin met Awood. Lees verder wat Awood’s visie is voor duurzaam ondernemen in de wereld van buiten- en gevelparket.

 “We zijn niet de goedkoopste, maar leveren puur op kwaliteit. Mensen komen bij ons terug.”

 

Wat is Awood?

Wim: “Awood is een timmerfabriek en importeur voor buiten- en gevelparket. We leveren een kwaliteitsproduct van betere houtsoorten en juiste eigenschappen. Bij Awood hebben we professionals als doelgroep en leveren uitsluitend aan deze doelgroep. Deze willen we zoveel mogelijk begeleiden, zodat we de kans op fouten kunnen vermijden.”

Het alleen leveren aan de professional maakt Awood bijzonder. “Dat is een keuze,” vertelt Wim. “We doen dit, zodat we weten dat iedere houtsoort die wij leveren een goede toepassing krijgt. We geven hierin advies dat we met de jaren hebben vergaard. Vandaar dat onze producten ook niet in webshops voorkomen. Bij webshops willen ze alleen het scherpst in de prijs zitten met een groots assortiment.

Wij bieden juist een smal en onderscheidend assortiment aan en hierin zijn we specialist. We blijven innoveren en delen onze kennis doormiddel van kennissessies. De professionele bedrijven die voor ons kiezen als leverancier bouwen op onze kennis en expertise. Zij willen ook hun klanten tevreden houden en dat doen zij door kwaliteit blijvend te leveren. Hierdoor kunnen zij verwachtingen waarmaken in de tuin en het vertrouwen wat wij hiermee geven zorgt ervoor dat onze klanten terugkomen.”

 

Wim Achterweust laat bamboe zien bij Awood

 

Hoe waarborg je die kwaliteit?

“Door te werken met A-merken van lange levensduur. Neem bijvoorbeeld Silvadec: een houtcomposiet van het hoogste niveau. Het blijft stroef, behoudt zijn kleur en heeft 25 jaar garantie. Hiervoor werken we met een fabriek in Frankrijk die 40 miljoen euro aan omzet heeft in Silvadec buitenparket. Bij houtcomposiet is kwaliteit direct aan de prijs verbonden. Je ziet dat veel bedrijven die puur op prijs handelen het niet redden, zoals veel Aziatische bedrijven. Fabrieken die kwaliteit produceren blijven bestaan, zoals onze leverancier in Frankrijk.

Het thermisch behandelde Moso bamboo is een product dat wel uit China komt. Om de kwaliteit te waarborgen is een Nederlands team van dertig testers die tijdens de productie in China controleert. Ze nemen 17 kritische stappen onder de loep, die allemaal genomen moeten worden om tot de 25 jaar garantie te komen. Gebruiken ze de juiste lijm? Wordt het verwarmt op 270ºC voor 48 uur in de oven? Volg je deze stappen niet, dan is het composiet niet sterk genoeg meer. Dit zie je bij fabrieken die door kosten te besparen meer lijm gaan gebruiken. De hoeveelheid bamboe- of houtvezels ligt te laag, de vezels knappen en de plank breekt.”

 

Awood samples voor de deuren van OBELYX®

 

Wat is zo bijzonder aan Moso Bamboo?

“Waar hout te maken heeft met oneffenheden, wormgaten of spint, blijft Moso Bamboo gaaf en glad. De kwaliteit in dit soort bamboe is mega stabiel, doordat het een samengesteld product van 10% lijm en 90% gebakken bamboevezels is. Hierdoor is de kwaliteit van iedere plank Moso Bamboo X-treme consistent.

Ter vergelijking: bij Moso Bamboo geldt dat na productie van 100 planken ze allemaal goed en bruikbaar zijn. Daarentegen van de 100 planken tropisch hardhout zijn er altijd 7 á 8 die beter hadden gekund door de oneffenheden.

Daarnaast is als gevolg van schaarste op de markt de prijs van tropisch hardhout enorm gestegen. Hierdoor wordt de markt overspoeld met producten van mindere kwaliteit. Doordat er alleen op prijs wordt gehandeld, krijg je een keten die van producent tot professional niet blij is met het aangeboden hardhout.”

Is Moso Bamboo duurzaam?

Naast het feit dat het gegarandeerd 25 jaar lang meegaat in de tuin, is Moso Bamboo ecologisch gezien enorm duurzaam. Een bamboe bos neemt 5 keer zoveel CO2 op met een bos met bomen van vergelijkbare grote. Daarnaast produceert het bamboe bos 35% meer zuurstof.

Bamboe is zowel als plant en als grondstof een harde werker. Waar veelgebruikte bouwmaterialen opraken, ziet hij de toekomst in de gigantische bamboe. Je kan de wereld redden met bamboe, volgens Pablo van der Lugt, duurzaamheidsadviseur in hout- en bamboe-industrie en kwartiermaker biobased bouwen aan de TU Delft. Wim deelt deze passie voor bamboe.

Wim: “Tropisch hardhout gaat heel lang mee, maar het duurt lang totdat een boom volgroeid is om te kappen. Bij Moso Bamboo knip je de stengel af, maar de wortel blijft leven. Hieruit groeit de bamboe vervolgens twee keer per jaar tot 60cm per dag. Na 5 jaar kan je de bamboestengel weer afsnijden om te gebruiken. De wortels van de bamboe gaan tot 100 jaar mee, waardoor je een constante stroom aan nieuwe bamboe krijgt uit dezelfde plant. Een bamboe bos kan hierdoor geoogst worden zonder in omvang te verkleinen, zoals wel bij de houtkap gebeurt.  

Moso Bamboo helpt ook tegen de ontgroening van gebieden. Bamboe heeft ten opzichte van veel gewassen relatief weinig water om te groeien en is daardoor perfect om te planten op kale, droge stukken grond, zoals in Portugal. Hier zijn er hele stukken ontgonnen grond, waar zelfs olijfbomen niet meer willen groeien. Hier is een stuk van 200 hectare grond beplant met de bamboesoort. De bamboe groeit namelijk wel op deze kale ondergronden. Het zorgt voor vergroening van de kale gebieden en door het dichterbij huis te planten is de ecologische voetafdruk nog verder verkleind.”

 
 

Waar wordt Awood toegepast waar je het niet zou verwachten?

Clickwood on Grad met de smalle latten heeft een handig kliksysteem, waardoor het op meerdere manieren toegepast kan worden. Bijvoorbeeld als strak lattenplafond voor zowel buiten als binnen. We merken dat de vraag hiervoor steeds meer toeneemt, maar voor binnen geldt een andere regelgeving dan buiten.

Binnen heerst een ander klimaat dan in de tuin. Van een schutting of vlonder die in weer en wind staat weten we precies hoe deze reageert, maar een houtsoort die binnen hangt heeft te maken met hele andere omstandigheden. Hierin willen we ons eerst meer verdiepen, zodat we weten hoe we het optimaal kunnen toepassen.

Ook in de tuin moet je bij ieder toepassing weten wat je doet. Wij geven advies, maar uiteindelijk blijft het aan de professional hoe hij Awood toepast. Zo is ons Moso Bamboo X-treme als één van de enige wel geschikt voor buitengebruik.

Daarnaast geven we advies hoe het hout en bamboe mooi in de tuin blijft. Behandel je het hout bijvoorbeeld met olie om vocht af te stoten. Ik zeg laat het mooi vergrijzen, maar dat is op een tuinkantoor minder mooi dan op een totale gevel. Let wel dat bij oliën het weer extra onderhoud vergt en moet worden bijgehouden.”

Zo behandelen we bij DLGC de producten van Awood indien gewenst met Technos. Dit is een laag die bescherming biedt tegen UV-straling, waardoor het Awood langer mooi blijft.

Wim: “De toepassingen van Awood bij Dutch Luxuy Garden Concepts vind ik prachtig. Niet alleen maken ze op een mooi manier gebruik van ons product, ook de manier in ondernemen is hetzelfde. DLGC durft ook te kiezen in de eigen markt. Ze leveren liever kwaliteit, dan dat ze puur op prijs gaan zitten. Zo sluiten we op elkaar aan en zijn we duurzaam aan het ondernemen.”

 

Poolcab® met Moso Bamboo exterieur

 

Benieuwd hoe we Awood hebben toegepast op onze concepten?

We hebben POOLCAB® omhangen met prachtige Awood latten. En bij deze OBELYX bij het tuinhuis is het outdoor keuken cabinet omhangen met Awood Moso Bamboo. Ook passen we de producten van Awood toe op onze 20FT WELLNESS® en 20FT OFFICE® voor een mooie natuurlijke afwerking. 

Wil je meer informatie over onze tuinconcepten? Kom langs in de showroom, dan vertellen wij er alles over.

Vorige
Vorige

High-end tuintrends 2024

Volgende
Volgende

POOLCAB®: dé oplossing voor het stijlvol verwerken van zwembadtechniek