De chef-kok tijdens je kookworkshop

De aanschaf van een buitenkeuken maakt je niet gelijk een chef-kok. Waar sommigen direct hun weg vinden met hun nieuwe buitenkeuken, gaat er voor anderen een hele nieuwe wereld open. Bij FIDDR willen we klanten helpen om de mogelijkheden te ontdekken en de lekkerste gerechten te bereiden.

Daarom krijgt iedere nieuwe klant een kookworkshop van Chef-kok. Deze keer spreken we Casper Bosman. Tijdens een drie uur durende workshop leert hij onze klanten hoe divers je in een buitenkeuken kunt koken. En hij laat zien dat koken op een barbecue of pizzaoven niet ingewikkeld hoeft te zijn. Vandaag willen we je kennis laten maken met Casper. In dit interview vertelt hij uitgebreid over zichzelf, zijn passie voor koken en het koken in een buitenkeuken.

 
 

Vertel eens wat over jezelf? 

Ik ben Casper Bosman, 54 jaar oud en ik woon samen met mijn zoon van 18. Mijn passie voor koken zat er al heel vroeg. Als zesjarige jongen wist ik al dat ik kok wilde worden. Het rare is dat ik het niet vanuit huis geleerd heb. Mijn vader was fietsenmaker. Mij leek het niks om de iedere dag onder het smeer te zitten. Wel keek ik graag mee bij mijn moeder in de keuken. Ik denk dat de liefde voor koken daar is begonnen. 

Toen ik vijftiende was begon in met werken in de horeca. Ik had allerlei verschillende baantjes, waardoor ik veel verschillende facetten van de horeca gezien heb. Nog steeds houd ik me graag bezig met de verschillende aspecten in het vak, dat maakt het interessant. Ook kooktechnieken blijven zich ontwikkelen en evolueren. Dit maakt dat het een leuk en tof vak blijft. Het gaat simpelweg nooit vervelen.

Hoe ziet je loopbaan eruit? 

Ik ben begonnen als leerling-kok bij het Larens Michelinster restaurant ‘La Provence’. Daarna heb ik me doorontwikkeld tot chef-kok in verschillende restaurants. Hierna besloot ik me meer te gaan richten op de organiserende kant van de horeca en heb ik de stap richting de catering gemaakt. Het organiseren van grote diners voor 3000 tot 4000 man. Dat geeft een kick! Hiervoor moest alles geregeld worden: van planning tot keukenindeling. De horeca is hard werken, maar de catering is nog harder werken! 

Na 6 jaar binnen de catering ben ik als productontwikkelaar bij een groot Nederlands poeliersbedrijf gaan werken. Hier was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe gerechten. Ik bedacht bijvoorbeeld een nieuwe versie van de hazenpeper. Constante kwaliteit leveren en gerechten naar een hoger niveau tillen, dat is wat mijn drive was en nog altijd is. 

 
 

Koks voor Koks

Met de kennis van productontwikkeling en behoorlijke keukenervaring vroeg een vriend mijn hulp bij Koks voor Koks. Hij wilde mijn expertise voor de productontwikkeling aan de mise en place kant. Koks bereiden al hun gerechten voor (mise en place), voordat ze kunnen beginnen met koken. Zeker met het personeelstekort in de horeca vergt dit veel tijd. Deze productie-uren zijn duur. Je krijgt immers (nog) niets terug voor je inzet. 

Met Koks voor Koks verlagen we deze hoge productiekosten en uren. Samen met de chef-kok van het restaurant maken we het recept op kleine schaal. De smaken moeten kloppen bij wat de chef wil serveren. Het is daarna aan mij de taak om dit gerecht op grotere schaal te maken, zodat ik het voorbereidende werk van de kok uit handen neem. Dat is niet zo simpel als het lijkt. Hier komt mijn kennis van productontwikkeling goed van pas. Zo kan ik ervoor zorgen dat het eten altijd kwalitatief hoogwaardig en consistent is.  

Daarnaast zet ik mijzelf graag in als een soort chef at home. Mensen kunnen mij inhuren om bij hun thuis te koken. Een restaurant aan huis als het ware. Ik verzorg het bestek, glaswerk en natuurlijk het diner. En op het eind laat ik een schone keuken achter. Wel heerlijk dineren, maar geen gedoe met de afwas.

Hoe is de samenwerking met FIDDR ontstaan?

Ik vind het fantastisch om over eten te praten. Met mijn kookworkshop “Kook Graag!” geef ik een gezellige en leerzame kijk op koken. Iedere zaterdag sta ik in een supermarkt in Twello ter plekke te koken. Ik bedenk iedere keer een nieuw recept en ga dat koken in mijn eigen keuken op wielen. Mensen mogen proeven en ik geef ze de receptuur mee. Ook geef ik tips op basis van wat mensen in hun mandje hebben liggen. 

Een tijd geleden liep Marius, de eigenaar van FIDDR, bij mij langs in Twello. Hij had mooie stukken vlees in zijn mandje en vroeg mij wat hij verder nog in z’n eigen FIDDR kon bereiden. Ik gaf hem tips, en hij was zo enthousiast dat hij vroeg of ik een keer bij hem in de buitenkeuken wilde koken voor zijn werknemers. Die workshop was een groot succes, en zo ontstond de samenwerking. 

 
 

Wat kunnen mensen verwachten van een workshop? 

De voornaamste les die ik mensen geef is dat je geduld nodig hebt. Je kan een barbecue makkelijk opstoken tot 400 ℃. Maar als je er dan een mooi stuk vlees op legt, dan schroei je het helemaal kapot. Voor een goede bereiding heb je een lagere temperatuur nodig zodat het vlees langzaam op temperatuur komt, niet aanbrandt en het sappig blijft. Koken doe je met liefde en geduld - veel geduld. 

Met de juiste temperatuur zijn de mogelijkheden van koken op de barbecue eindeloos. Je kunt een barbecue gebruiken als oven om een brood te bakken of pizza te maken. Of je maakt gebruik van een slow cooking methode waarbij het vlees heel langzaam gaart. Dit is perfect als je een grote groep vrienden of familie op bezoek hebt. Dan hoef je niet de hele middag op de barbecue te letten, maar laat je het vlees langzaam garen. 

In de drie uur durende workshop koken we samen verschillende recepten. Dit kan met vlees zijn, maar mag ook met vis of vegetarisch. Ik leer de deelnemers hoe de barbecue werkt, en hoe ze het beste voorbereidingen kunnen treffen. Zodat ze na de kookworkshop de basiskneepjes kennen. Met die kennis is het makkelijker om de heerlijkste gerechten te bereiden.

 

Dit wil je! 

Wij weten al dat Casper overheerlijke gerechten kan maken met FIDDR. Speciaal voor ons heeft hij een diner van meerdere gangen geserveerd vanuit onze eigen buitenkeuken met onder andere een heerlijke bavette van de barbecue, vegetarische kebabschotel en eigen gemaakt ijs als nagerecht. 

Als dit een voorproefje is van de kookworkshop, dan weten we één ding zeker: Dit wil je! 

 

Een FIDDR® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

Luxe tuinkantoor: dé totaaloplossing

Volgende
Volgende

Is een stoombad goed voor je?