Is een stoombad goed voor je?

Het stoombad. Een plek waar jezelf onderdompelt in stoom om tot rust te komen. Maar is een stoomsauna gezond? Is stomen bevorderlijke tegen verkoudheid en helpt een stoombad luchtwegen vrij te maken? Waar komt het Turks stoombad überhaupt vandaan? We trekken de mist op en geven opheldering over het stoombad.

Van Romeins bad ritueel naar Turks stoombad

Rond de tweede eeuw voor Christus ontstonden de eerste openbare badhuizen in de Romeinse steden en daarmee eigen bad rituelen. Deze badhuizen waren vooral zwembaden met wasgelegenheden. In deze tijd gebruikten ze de baden veelal als gemeenschapsplek, ongeacht sociaaleconomische status van de badgasten.

Door bad- en vloerverwarming of toevoer van natuurlijke warmwaterbronnen kregen de baden een toestroom aan warm water met als fijne bijkomstigheid: Stoom. Zo ontstonden de eerste stoombaden met een lagere temperatuur dan haar Finse tegenhanger.

Ook in de Arabische wereld werd de hammam uitgerust met een stoombad voor religieuze reinigingsrituelen. Uiteindelijk leerden we in Europa de hedendaagse stoombaden kennen door het gebruik van de Turkse stoombaden in het Ottomaanse Rijk. Bij ons maakte het religieuze reinigen plaats voor ontspanning

 
Is een stoombad gezond?
 

Wat is het verschil tussen een stoomsauna en Finse sauna?

Een stoomsauna of stoombad is, zoals het al aangeeft, een met stoom gevulde ruimte voor reiniging en ontspanning. Zo’n Turks stoombad heeft door de waterdamp een hele hoge luchtvochtigheid.

De hete finse sauna

Waar een stoomsauna met stoom gevuld is, is een Finse sauna gevuld met hele hete lucht en heeft het juist een lage luchtvochtigheid. Door deze droge lucht kan in een Finse sauna de temperatuur oplopen van 80℃ tot 120 ℃. Niet iedereen houdt van deze extreme warmte en voor deze groep is een stoomsauna de uitkomst.

Open je luchtwegen door het Stoombad

De temperatuur in een stoombad loopt namelijk niet verder op dan 60℃ en meestal schommelend tussen de 45 en 55℃, afhankelijk van de voorkeur in temperatuur. De luchtvochtigheid ligt rond de 98%. Door deze hoge luchtvochtigheid reageert je lichaam snel op de warmte. Poriën gaan openstaan en je lichaam reinigt zich door de afvoer van onzuiverheden uit de poriën. De hoge luchtvochtigheid laat je huid zacht en soepel aanvoelen na een sessie in de stoomsauna.

De zuivering van je lichaam gaat in een stoombad eenvoudiger dan bij een Finse sauna. Stoom laat een vochtig laagje op je huid achter die reiniging stimuleert, waardoor onzuiverheden sneller worden afgevoerd. In een droge sauna moet je lichaam harder werken om dit voor elkaar te krijgen. Afvoering van onzuiverheden gebeurt namelijk in een Finse sauna alleen door zweten. Mensen die moeite hebben met zweten, kunnen hierdoor toch genieten van een rustgevende saunasessie in een stoombad.

Stoombad is niet voor iedereen

Niet iedereen kan goed tegen de vochtige omgeving van een Turks stoombad. Je hart moet veel harder werken dan bij een hete sauna, door de hoge luchtvochtigheid in het stoombad. Mensen met hart- en vaatziekten is niet aan te raden om een stoombad te nemen. Voor hen is het verstandiger dat ze gebruik maken van een Finse sauna.

 
Stoombad
 

Helpt stomen tegen verkoudheid?

Naast de positieve effecten op de opperhuid, heeft een stoomsauna ook binnenin het lichaam goede effecten. Het stomen in een Turks stoombad maakt je luchtwegen vrij. Volgens het longfonds verlicht stomen bij acute bronchitis.

 Acute bronchitis ontstaat wanneer een virus of bacterie de long binnen is gedrongen en de longwand irriteert. Je longen raken hierdoor ontstoken. Door de ontsteking beginnen je longen extra slijm aan te maken en daardoor begin je te hoesten. Hoesten is vervelend, maar het is goed tegen acute bronchitis.

 Tijdens stomen adem je de warme en vochtige lucht in. Het slijm in je longen komt los te zitten met hoesten als gevolg. Een sessie in een stoomsauna vermindert de klachten van acute bronchitis aangezien je jezelf helemaal onderdompelt in stoom.

 Stomen in een stoombad zorgt er ook voor dat je neus weer open gaat staan. Hierdoor heb je minder last van verschijnselen van verkoudheid bij stomen. Het neemt de druk op de neus en bijholtes af, zodat je het gevoel krijgt dat je beter kunt ademen. Helaas gaat de verkoudheid met stomen niet sneller over, maar het verlicht de klachten wel enorm.

 Om voorhoofdsholte- of bijholteontsteking te voorkomen helpt stomen in een stoomsauna ook. Naast relaxend in een stoombad te zitten is het wel noodzakelijk dat je nog twee keer extra stoomt met een klein badje. Zo zorg je ervoor dat het slijm niet vast blijft zitten. Het is namelijk van groot belang dat je voorkomt dat de holtes dicht gaan zitten, want daardoor kunnen ze gaan ontsteken.

 
Helende geur van stoombad
 

Helende geur in je stoombad

Net als bij Finse sauna’s kan je bij een Turks stoombad ook gebruik maken van etherische en aromatische oliën. Een geurstofpomp mengt de aromatische olie door de stoom. Hierdoor geurt het stoombad niet alleen lekker, deze olies hebben een helend effect op lichaam en geest. Zo maakt de ene aromatische olie in een stoombad luchtwegen vrij en de ander kalmeert bij stress.

 Verschillende geuren zijn te verkrijgen voor een stoomsauna. Ze hebben allemaal andere effecten:

 

Verfrissend Eucalyptus

Dat dit de meest voorkomende geur is voor een stoombad is niet vreemd. Eucalyptus heeft een heilzame werking op de luchtwegen. Het werkt ontstekingsremmend en helpt bij een verstopte neus en vastzittende hoest. Het zuivert de luchtwegen door zijn bacteriedodende effect. Daarnaast geeft het een heerlijk frisse geur in het stoombad.

 

Kalmerend Bergamot

Deze zure citrusvrucht heeft de geur van Earl Grey thee. Bergamot heeft een overweldigend positief effect op de geest. Het werkt kalmerend bij stemmingswisselingen, onrust en symptomen van stress. Door deze effecten wordt Bergamot gezien als natuurlijke mentale oppepper. Zo kom je totaal gekalmeerd uit je Turks stoombad.

 

Ontgiftend Citroengras

Lemongrass, sereh of citroengras werkt ontstekingsremmend. Deze bekende smaakmaker uit de Aziatische keuken werkt ontgiftend en bevordert de spijsvertering. Die verbetering komt doordat citroengras helpt tegen de helicobacter pylori bacterie, die maagproblemen veroorzaakt. Citroengras heeft de kenmerkende citrusgeur, waardoor je stoomsauna heerlijk fris ruikt bij het gebruik van deze olie.

Baden in stoom met 20ft Wellness®

Bij 20ft Wellness maken we alle handgemaakt units op basis van jouw wellnesswensen. Liever baden in stoom, dan uitrusten in een Finse sauna? Dat kan! Of wil je zowel kunnen genieten van een sauna, als van een stoombad? Dat kan ook! In samenwerking met jou en onze specialistische partners creëren we jouw ultieme wellnessbeleving voor in de achtertuin.


EEN 20FT WELLNESS® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

De chef-kok tijdens je kookworkshop

Volgende
Volgende

Hoe maak je een luxe buitenkeuken passend in je tuin?