Gezelligheid & gastronomie: De ultieme winteravond in je tuin

Terwijl de winter zijn intrede doet, betekent dit niet het einde van het buitenleven. Integendeel, het is juist de perfecte tijd om je buitenkeuken te gebruiken en te genieten van de unieke charme van koken in de koude maanden. Met een beetje voorbereiding en enkele handige tips, wordt je buitenkeuken een magische plek voor culinaire winteravonturen. In deze blog delen we 8 tips om het meeste uit jouw buitenkeuken te halen tijdens de wintermaanden.

 

1. Winterse smaakbeleving

De winter biedt een scala aan seizoensgebonden ingrediënten die je gerechten een unieke smaak geven. Denk aan wintergroenten zoals pompoen, pastinaak en spruitjes. Met een luxe FIDDR® buitenkeuken of OBELYX® Outdoor Cabinet kan je alle kanten op. Jij bepaalt namelijk welke apparatuur je erin laat verwerken en dus op welke manieren jij je maaltijden bereidt. Een greep uit de mogelijkheden:

 

Kamado barbecue: Big Green Egg en Bastard

Perfect voor het grillen van wintergroenten. Je roostert ze eenvoudig op het gietijzeren rooster met een beetje olijfolie en kruiden voor een heerlijke, rokerige smaak. De Kamado houtskool barbecue is daarnaast ook ideaal voor het stoven van wild, hierbij krijg je heerlijk mals en sappig vlees. Maar ontdek ook de mogelijkheden van een heerlijke gerookte zalm op cederhout. Doordat de vis op lage temperatuur wordt bereid, is de smaak mooi zacht en komt de rooksmaak goed tot zijn recht.

 

The bastard tijdens een winterbarbecue

Gasbarbecue van Napoleon

Uitstekend voor het eenvoudig en snel bereiden van smaakvolle flammkuchen. Met gebruik van een pizzasteen die je op de koude barbecue legt waarmee je binnen 10 minuten een smaakvolle hartige taart op tafel staan.

Quooker heet waterkraan

Met een Quooker heb je direct toegang tot kokend water, waardoor het maken van een kop thee of het blancheren van groenten een kwestie van seconden is. Het is daarnaast energie-efficiënt want het levert alleen de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt.

Pizza ovens van Alfa Forni

Alfa Forni is gekenmerkt door stijl en capaciteit. Ideaal voor het bakken van pizza's of zelfs voor het bakken van broden. Deze ovens, vervaardigd in Italië, zijn een echte aanwinst voor de luxe buitenkeuken. Het biedt een authentieke ervaring, en sociaal vermaak, en dat in je eigen achtertuin.

 

2. Creëer warmte & comfort

Om comfortabel te koken, is het belangrijk dat zowel jij als je gasten lekker warm blijven. Overweeg daarom het plaatsen van een terrasverwarmer of Barbas BBQFire® dicht bij je buitenkeuken. Terwijl deze elementen bijdragen aan een aangename kook- en eetervaring, kan je nóg een stap verder gaan in de creatie van ultiem comfort;

Een 20FT WELLNESS® is de ideale plek om te ontspannen en op te warmen na een heerlijke maaltijd. Door wellness-elementen zoals een sauna of jacuzzi toe te voegen, til je het comfort van buiten koken naar een hoger niveau. Zo maak je van je achtertuin een persoonlijk toevluchtsoord waar ontspanning en culinair genot binnen handbereik liggen. Laat je inspireren door hoe we dit concept tot leven brachten in een tuin in Hendrik-Ido-Ambacht.

 

20ft Wellness is de ultieme ruimte voor ontspanning op een winterdag

 

3. Verlichting & sfeer

In de donkere wintermaanden is sfeervolle verlichting essentieel. Ga voor warme, zachte verlichting die zowel functioneel als sfeervol is. Kies voor lantaarns en kaarsen of, zoals bij onze OBELYX®, voor ledverlichting die je instelt in elke kleur die je maar wilt. Deze visuele elementen zijn bepalend voor de sfeer, maar het is ook belangrijk om te denken aan een ander essentieel aspect: geluid.

Het toevoegen van goed geluid verrijkt je buiten kookervaring. Bij het samenstellen van een Obelyx kan je daarom ook kiezen voor de inbouw van een Bowers & Wilkins audio set. Hiermee stream je gemakkelijk je favoriete playlist van je telefoon via bluetooth naar de audio set. De combinatie van het juiste licht en geluid maakt jouw buitenkeuken de perfecte winterse ontsnapping.

De ultieme barbecue playlist?

 

Achter de deuren van Obelyx zit een complete keuken

 

4. Winterse dranken & verwarmende versnaperingen

Naast heerlijke gerechten, mag een selectie van warme dranken niet ontbreken. Denk aan glühwein, warme chocolademelk of een kruidige thee. Deze dranken kunnen zowel tijdens het koken, als tijdens de maaltijd voor een warm en gezellig gevoel zorgen. Bied daarnaast ook winterse snacks aan zoals geroosterde kastanjes of versgebakken appeltaart en je winterse setting is helemaal compleet.

  

5. Voorverwarmen apparatuur

Zorg ervoor dat je je kookapparatuur, zoals de barbecue of pizza oven, ruim van tevoren opwarmt. Dit scheelt je een tijd onnodig in de kou staan. Maar, wanneer je je warm aankleedt en jezelf opwarmt bij een haardvuur houd je het natuurlijk wel een stuk langer vol.

6. Warmhouden van gerechten

Gebruik geïsoleerde containers om je gerechten warm te houden nadat ze zijn bereid. In koude weersomstandigheden koelen gerechten snel af. Deze containers zijn gemaakt met isolatiematerialen die de warmte effectief vasthouden. Zodra een gerecht klaar is, plaats je het direct in deze containers. Dit is vooral handig voor bijgerechten of gerechten die je in fasen bereidt.

Heb je geen geïsoleerde containers, dan kan je een deel van je grill of barbecue als warmhoudzone gebruiken. Plaats het bereide voedsel aan de kant van de grill die verder van de warmtebron af ligt. Dit is een methode om het eten warm te houden zonder dat het verder gaart of uitdroogt.

Een andere tip is om je serveerschalen voor te verwarmen. Dit kan in een oven of zelfs op een warmhoudzone van je grill. Door het bereidde eten op een voorverwarmde schaal te plaatsen, voorkom je dat de warmte snel ontsnapt.

Aansteken van de barbecue

7. Gebruiksvriendelijkheid & onderhoud

Ben je van plan om je buitenkeuken even niet te gebruiken, zorg dan dat je buitenkeuken goed afsluit. Dit betekent het controleren van je apparatuur op functionaliteit en het beschermen tegen vorst.

 

Afdekken apparatuur

Wanneer je je buitenkeuken niet gebruikt, is het aan te raden om hem goed te beschermen tegen winterse weersomstandigheden. Bij het vervaardigen van Fiddr en Obelyx gebruiken we uitsluitend hoogwaardige materialen zoals Dekton® voor het keukenwerkblad en bamboehout voor de deuren van Obelyx. Is dit bij jouw keuken niet het geval, dek je apparatuur dan af wanneer je het niet gebruikt. Gebruik hiervoor kwalitatieve, waterdichte hoezen om apparatuur te beschermen.

 

Onderhoud houten oppervlakken

Het voordeel van Obelyx is dat je kan kiezen voor een exterieur gemaakt van thermisch gemodificeerd bamboehout van Awood. Dit heeft als grote voordeel dat hij onderhoudsvrij is. Mocht je de natuurlijke vergrijzing van het hout willen tegengaan, dan adviseren we om hem wél te behandelen met een lak.

 

Bij onze Fiddr buitenkeukens zien we dat steeds meer opdrachtgevers kiezen voor Dekton als front en werkblad. Houten kasten, lades en werkbladen vragen om onderhoud maar met Dekton voorkom je dat. Dit multi-inzetbare, slijtvaste materiaal is onder andere toepasbaar als front en werkblad dus ideaal voor de luxe buitenkeuken.

 

Fiddr buitenkeuken met Dekton fronten

Bescherming tegen vorst

Voor apparaten die gevoelig zijn voor vorst, zoals waterkranen of koelkasten, is het belangrijk om deze volledig af te sluiten en te legen als je ze in de winter langere tijd niet gebruikt. Als je buitenkeuken een waterkraan heeft, zorg er dan voor dat deze goed wordt afgetapt om bevriezing te voorkomen.

Obelyx biedt met zijn afsluitbare deuren de ideale oplossing voor wie het hele jaar buiten wil blijven koken. Met dit Outdoor Cabinet kan je met een simpele handeling je waardevolle apparatuur beschermen tegen de winterse weersomstandigheden. In plaats van elk apparaat afzonderlijk te moeten afdekken en beschermen, sluit je eenvoudig de stevige deuren van het cabinet. Deze zijn ontworpen om een sterke barrière te vormen tegen kou en vocht, waardoor je apparaten veilig en droog blijven gedurende de periode dat je de buitenkeuken niet gebruikt.

 

Vloerbescherming

Als je buitenkeuken een houten of betegelde vloer heeft, overweeg dan het gebruik van een beschermende mat of coating om te voorkomen dat sneeuw en ijs schade aanrichten. Als je liever een vloer hebt dat zowel stijlvol als functioneel is, dan is Dekton een goede keuze. Het is bestand tegen slijtage, en vereist minimaal onderhoud waardoor het perfect is voor buitenvloeren.

 

 

8. Integreer je buitenkeuken

De kunst van buiten koken is meer dan het bereiden van maaltijden; het is het creëren van onvergetelijke ervaringen en het koesteren van momenten van samenzijn. Voor liefhebbers van gastronomie en een perfecte ambiance, biedt de integratie van een buitenkeuken in een buitenverblijf volop mogelijkheden.

 

Onze buitenverblijven 20ft Wellness en 20ft Office zijn hiervoor de ideale basis. Of het nu gaat om een uitnodigend poolhouse of een rustgevende tuinkamer, een luxe wellness met lounge of een tuinkantoor met buitenkeuken, de mogelijkheden zijn eindeloos. De comfortabele buitenverblijven zijn overal te plaatsen, omdat het geen vaste bebouwing betreft. Een vergunning is in veel gevallen niet nodig.

Winterse uitkijk vanuit de sauna

Buiten koken in de winter is een unieke ervaring die je zintuigen prikkelt en een nieuwe dimensie toevoegt aan je culinaire avonturen. We hopen je met deze tips geïnspireerd te hebben om van jouw buitenkeuken de perfecte plek voor memorabele wintermomenten te maken. Dus trek die warme jas aan, steek de grill aan en geniet van de magie van het koken onder een heldere winterhemel.

Of laat je eerst inspireren door een bezoek aan onze showroom.

Vorige
Vorige

Onuitputtelijk in design en creativiteit: Chiel Rieks

Volgende
Volgende

De kracht en elegantie van DEKTON®: te mooi om waar te zijn?