Onuitputtelijk in design en creativiteit: Chiel Rieks

Chiel (30) is een bevlogen specialist die creëert en regisseert. Sinds de vroege dagen van DLGC is Chiel verantwoordelijk voor de designs en technische tekeningen van onze concepten. Maar hoe is het voor hem allemaal begonnen, en waardoor wordt hij geïnspireerd? We vertellen je meer over de bron van zijn passie en de inspiratie achter zijn creaties.

 
 

Unieke perspectieven

Al in zijn jeugd bekeek Chiel de wereld op een unieke manier. Als toegewijd BMX'er en skater was een eenvoudige trap in het park voor hem meer dan alleen een functioneel element om van punt A naar B te komen; het vormde voor hem een creatieve inspiratiebron voor stunts en trucs. 

"Ik zie mogelijkheden om dingen anders te gebruiken dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn."

Deze kijk op de wereld heeft hem altijd geïnspireerd, vooral in zijn benadering van architectuur.

 

Ontdekking van passie

Tijdens zijn studie Ruimtelijke Vormgeving aan het Cibap, vond Chiel zijn passie voor het verkennen van ruimtelijke ideeën. Door het maken we van maquettes en het ontwerpen van ruimtelijke objecten, ontdekte hij dat hij enthousiast werd van nieuwe dingen bedenken en creëren binnen een ruimtelijk ontwerp.

 
 

De weg naar DLGC

Als vooraanstaand designer bij KOP*, was Chiel verantwoordelijk voor het ontwerp van indrukwekkende beursstands voor toonaangevende merken. Toen de pandemie toesloeg en beurzen tot stilstand kwamen, ontstonden de eerste concepten 20FT WELLNESS® en 20FT OFFICE®, waarmee hij de groeiende vraag naar luxe tuinoplossingen aansprak. Dit leidde uiteindelijk tot zijn overstap naar DLGC. Een uitdaging waarbij het talent van Chiel nog meer tot zijn recht kwam.

*KOP is een standbouwbedrijf waar de oorsprong van DLGC is ontstaan: www.kopexpo.com

 

Stijl & inspiratie

Chiels ontwerpstijl wordt gekenmerkt door grote lijnen en gebaren, waarbij hij streeft naar naadloze harmonie ongeacht de complexiteit van het concept. Hij vindt zijn inspiratie in de diverse architectonische panorama's van steden als Berlijn en Praag, waar strakke, blokachtige architecturen samensmelten met moderne stijlen.

Naast zijn reizen put hij inspiratie uit high-end beurzen waar hij vooral geïnspireerd raakt door het gebruik van materialen. Ook staat hij nauw in contact met onze leveranciers waardoor hij altijd op de hoogte blijft van ontwikkelingen in de branche.

 
 

Creatieve rituelen

Elke opdracht en elke opdrachtgever brengt zijn eigen uitdaging met zich mee. Chiel schuwt deze uitdagingen niet, maar gaat ze juist aan door zich te laten leiden door kaders die hij vanuit de opdrachtgever meekrijgt zoals de smaak, wensen, budget en de ruimte.

Hij houdt hierbij rekening met drie essentiële aspecten: locatie, functionaliteit en gebruiksgemak. Hij zorgt ervoor dat zijn ontwerpen goed past bij de specifieke locatie, waardoor de ruimte optimaal benut wordt. Daarnaast is functionaliteit essentieel; het ontwerp moet voldoen aan de behoeften en doelen van de gebruiker.

Tot slot streeft hij naar gebruiksvriendelijkheid, zodat de ruimte eenvoudig te gebruiken is door de opdrachtgever.

 

De weg naar succes

Chiels succes wordt niet alleen bepaald door zijn creativiteit, maar ook door zijn vermogen om praktische en haalbare ontwerpen te leveren. Dit kan hij omdat hij ook de technische tekeningen van onze concepten maakt en nauw betrokken blijft bij de productie. Hierdoor weet hij wat wel en niet uitvoerbaar is in de praktijk. 

Een uitdagend project waar Chiel aan heeft gewerkt, was de plaatsing van drie 20ft zeecontainers in de showtuin van Meker Tuinen. De eigenaar wilde een ontmoetingsplek voor tuinarchitecten bij zijn hoveniersbedrijf. De belofte van plug & play moest ook hier waargemaakt worden. “Door uitgebreid voorbereidend werk te verrichten in de tekeningen en de werkplaats, realiseerden we dat de drie containers perfect op elkaar konden worden aangesloten, inclusief elektra en afvoer.” 

Showtuin van Meker Tuinen

Een ander project waar Chiel ook trots op is, is het ontwerp van een wellnessruimte in een bosrijke tuin. Wat hem hierbij vooral voldoening geeft, zijn de verhoudingen in dit ontwerp.

Ik heb de grote lijnen van de oorspronkelijke zeecontainer behouden, maar ze op een elegante manier gecombineerd met stevige lijnen. Bovendien wilde de opdrachtgever ramen aan de voorkant van de wellnessruimte. Deze heb ik geïntegreerd in dezelfde lijnen als de Equitone delen aan de voorzijde. Hierdoor wordt het ontwerp minder voorspelbaar en meer in lijn met de algehele esthetiek."

Het resultaat is een harmonieus geheel dat perfect past in de natuurlijke omgeving.

Wellnessruimte in bosrijke tuin

 

Toekomstige uitdagingen

Wat de toekomst betreft, ambieert Chiel het ontwerpen voor uiterste omgevingen. “Ik denk aan landen zoals Zweden met zijn weelderige bossen of het ruige landschap van noord-Italië. Het idee om ontwerpen te creëren die naadloos opgaan in deze verschillende omgevingen lijkt me echt fantastisch!”

Chiels toewijding aan design, zijn unieke visie en zijn streven naar perfectie maken hem een absolute toevoeging aan ons team. We kijken naar nog meer prachtige ontwerpen van zijn hand!

Benieuwd naar wat Chiel voor jouw project kan betekenen? Neem gerust contact met ons op en ontdek zijn creativiteit.

Vorige
Vorige

Oplossingen voor jouw zwembadinstallatie

Volgende
Volgende

Gezelligheid & gastronomie: De ultieme winteravond in je tuin