De voordelen van het sedumdak

Een sedumdak is niet alleen mooi. Het is ook heel nuttig. Een sedumdak op je kantoor, buitenverblijf of tuinhuis zorgt voor extra isolatie en geluidsdemping, helpt bij problemen van afwatering en daarnaast is het ook extreem onderhoudsvriendelijk.

Lees hier wat een sedum dakbedekking is, welke voordelen een sedumdak heeft en hoe we het sedumdak op je 20ft Office® luxe tuinkantoor mogelijk maken. 

 
 

Wat is een sedumdak?

Vaak wordt iedere groene dakbedekking bestempeld als sedumdak. Dit klopt niet helemaal. Sedum is de naam die voortkomt uit de vetplantenfamilie. Logischerwijs is een sedumdak daardoor een dak vol vetplantjes. Een dak vol mossen, grassen en andere onderhoudsvriendelijke planten noemen we een groendak. In het algemeen kennen we deze groene daken ook als sedumdaken, maar dit zijn twee verschillende varianten van daken met begroeiing. Het meest voorkomende dakbedekking is een dak vol sedumplantjes, oftewel het sedumdak.

 
 

Helpt het sedumdak bij een aangename temperatuur?

Om fijn te kunnen werken is een aangenaam klimaat een must in je tuinkantoor. Je wil dat je werkplek warm is in de winter en verkoelend in de zomer. Sedumplanten zijn een grote helpende hand bij het extra isoleren van je buitenverblijf.

Het sedumdak zorgt voor een extra isolerende laag boven op je tuinkantoor. De planten geleiden 60% van het zonlicht dat op je dak schijnt. Door de hitte van de zon begint het sedum te “zweten”. Dit zorgt ervoor dat opgevangen water in de planten langzaam begint te verdampen. Deze verdamping kost de planten veel energie, waardoor ze nog maar een klein deel zonne-energie (13%) af kunnen geven aan het dak van je tuinkantoor. De overige 27% van de energie van de zon wordt direct gereflecteerd en kaatst weg van je kantoor.

Ook de laag onder de sedumplanten (substraat) zorgt voor extra isolatie. Het substraat bestaat uit meerdere lagen met een kleine luchtlaag ertussen. Je kan het zien als meerdere lagen kleren. De stilstaande lucht tussen de lagen werkt als een extra isolator. Hierdoor zit je er in de winter warm bij en houd je in de zomer het hoofd koel.

In het kort: In de zomer verwerken de planten een groot deel van de zonne-energie, waardoor dit niet doorstraalt naar je 20ft Office®, ook het substraat is extra isolatie voor je kantoor. In de winter slaan de planten de energie op, waardoor het functioneert als een warme deken op je dak.

Kan een sedumdak omgevingsgeluid verminderen?

Meerder onderzoeken, waaronder Groen moet je doen van de TU Delft, geven aan dat planten zorgen voor een akoestieke demping. Door de absorberende, brekende en reflecterende eigenschappen van de planten vermindert het omgevingsgeluid.

Dat klinkt moeilijker dan het in de praktijk is. Geluid bestaat uit trillingen. Planten vangen, breken of weerkaatsen deze trillingen. Hierdoor kan het geluid niet verder reizen in een rechte lijn, zoals je tuinkantoor in. Met als grote voordeel van het sedumdak dat je op je werkplek minder last hebt van omgevingsgeluid zoals verkeer, de stad of je buren. Met een laag sedum op je 20ft Office® word je minder gestoord tijdens je werkzaamheden.

 
 

Vraagt een sedumdak veel onderhoud?

Vetplantjes staan erom bekend dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Een beetje licht en af en toe een beetje water is voldoende. Een sedumlaag op het dak is zo goed als onderhoudsvrij. Bij de aanleg van het sedumdak is het belangrijk om de laag voldoende te besproeien. Hierdoor slaat het sedum een goede voorraad water op om te kunnen verdampen en hebben de wortels de benodigdheden om zich te hechten aan het substraat. Daarna hoef je niet meer naar het sedum om te kijken. Pas bij langere periodes (1 à 2 maand) van droogte heeft het sedum extra besproeiing nodig om gezond te blijven.  

Wel is het verstandig om 1 keer per jaar het sedum te snoeien. Dit heeft niet te maken dat de planten te groot worden, maar vogels kunnen op de sedumlaag noten, zaden of pollen laten vallen. Hierdoor kunnen er ongewenste planten gaan wortelen, zoals onkruid of grotere beplanting. Sommige van deze planten zijn sterk genoeg om door de onderste beschermlaag te wortelen en daarmee de dakconstructie beschadigen. Door het sedum kort te houden is er geen voedingsrijke onderlaag om wortel te schieten voor het onkruid.

Hoe absorbeert het sedumdak overtollig regenwater?

Ieder gebouw heeft af en toe te maken met een Hollandse regenbui. In Nederland vormt regen steeds vaker een groot probleem. Door de snelle afvoer het regenwater vanaf daken raakt het riool overbelast. Uit de conclusie van dit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat een groen dak helpt bij de problemen de waterafvoer.

Het zit namelijk zo: een groen dak buffert het regenwater. Het sedum slaat de regen tijdelijk op om het daarna geleidelijk af te geven. Op een plat dak met sedum wordt het water minstens 62% vertraagt. Zo krijg je een vermindering in de piekbelasting voor het rioolnetwerk. Ook in tijden van langere droogte geeft het sedumdak langzaam overtollig regenwater af, waardoor het grondwater op peil blijft.

De 20ft Office® tuinkantoren worden standaard beschermd tegen regen door een bitumenlaag. Deze bitumenlaag maakt het dak van het tuinkantoor waterdicht, waardoor het niet kan gaan roesten. Ook tuinkantoren met een sedumdak worden voorzien van deze waterdichte bitumenlaag als ondergrond.

Stilstaand water werkt de isolerende werking van het sedum tegen. De planten kunnen de zonne-energie niet goed verwerken en geven de energie daardoor af aan het omliggende water. Water is een goede geleider, waardoor alle energie direct je kantoor instraalt. Met als resultaat: een te warm kantoor in de zomer en koud in de winter. Vandaar dat bij de 20ft Office® tuinkantoren het sedum in een bak met gaten voor de juiste afwatering plaatsen. Hierdoor blijft het sedum op z’n plek liggen en werkt het tuinkantoor samen met het sedumdak om de afwatering geleidelijk te laten verlopen en de isolatie-eigenschappen te behouden.

 
 

Waar verhoogt een sedumdak de biodiversiteit?

In stedelijke gebieden is verstening een steeds groter probleem met negatieve gevolgen. Naast de stijging van de temperatuur en de slechte afwatering vermindert de biodiversiteit is er minder ruimte voor vlinders, insecten en vogels. Deze diersoorten gedijen goed in een groene omgeving, terwijl in de stad groengebieden steeds meer versnipperd raken.  

In deze stedelijke gebieden helpen sedumdaken de biodiversiteit verhogen. Het sedum helpt de effecten van verstening te compenseren en creëert een betere leefomgeving voor mens en dier.

 

Alle voordelen nogmaals op een rij:

  • Het sedum zorgt voor een extra isolerende laag op het dak;

  • De planten verminderen het omgevingsgeluid;

  • Vetplantjes hebben weinig onderhoud nodig;

  • Een groen dak buffert het overtollig regenwater;

  • Het sedum gaat de strijd aan met verstening van de binnensteden.

 

Je 20ft Office® met sedumdak

Nu we alle voordelen op een rij hebben gezet, ben je ook klaar voor een sedumdak op je tuinkantoor? Bij 20ft Office® plaatsen we de sedumdaken zelf, waardoor we de kwaliteit en effectiviteit kunnen waarborgen. Door het dak van je 20ft Office® te verstevigen met een aantal kokers kan het dak het extra gewicht met gemak aan. Nu is het mogelijk om het sedum te plaatsen en heb je alle voordelen die het sedumdak met zich meebrengt.

Een groene en effectieve werkplek met 20ft Office®: Wie wil dat nou niet?

 

Een 20ft Office® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

OBELYX® meets high-end hospitality van Chris Michels

Volgende
Volgende

Ontvang 21% btw terug bij investering in een tuinkantoor